joi, 16 aprilie 2009

Fumatorii mor mai tineri...


Cati dintre fumatori stiu ca o tigare scurteaza viata cu 7 minute? Sau cati dintre ei dau importanta avertismentelor aflate pe pachetele de tigari? Prea putini,de aceea numarul fumatorilor din Romania a crescut ingrijorator. Desi foarte multi dintre ei au ajuns sa faca un efort pentru a respira,viciul este mai puternic si ii face sclavii lui.


Dar oare dependenta pe care o invoca aceste persoane este reala? Intreb acest lucru pentru ca atunci cand un om este diagnosticat cu cancer pulmonar sau alte boli la fel de grave,renunta imediat la tigari. Deci dependenta dispare cand este pus in fata bolii. Acest lucru arata ca ar putea renunta la ele inainte de a ajunge la spital,daca ar avea ambitie.


In Europa, aproximativ 1,2 mil. de oameni mor anual din cauza bolilor cauzate de tutun. Din aceleasi cauze,in 2030 numarul deceselor va depasi 10 mil. de persoane. Dar nicio statistica,oricat ar fi de pesimista,nu pare sa-i sperie pe fumatori. Pentru a-i ajuta sa renunte,Organizatia Mondiala a Sanatatii a propus o serie de strategii. Printre acestea se numara avertismentele privind riscurile fumatului,interzicerea reclamelor la tutun si cresterea taxelor pentru aceste produse.


Cresterea taxelor...Mi s-ar parea corecta aceasta initiativa daca banii incasati ar fi apoi alocati spitalelor pentru a fi folositi la tratamentele pentru bolile provocate de tutun. Dar statul nu da bani suficienti! Este oare corect fata de fumatori? Este adevarat,nu ii obliga nimeni sa consume aceste produse,dar totusi o fac si sunt in numar mare. Deci si venitul la bugetul de stat este pe masura. Si atunci,nu ar fi corect sa primeasca in schimb ceva mai mult decat avertismente pe pahetele de tigari?


Inchei prin a spune ca tutunul poate provoca 26 de boli,cele mai frecvente fiind cancerul pulmonar si infarctul miocardic. Fumatori,va las pe voi sa trageti concluzia!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu