marți, 26 mai 2009

Promovarea drogurilor prin muzica


Am o nelamurire! Din moment ce drogurile sunt interzise in Romania, de ce melodiile care le promoveaza nu sunt? Cand un adolescent asculta o melodie in care drogurile sunt prezentate ca o sursa de distractie si relaxare, normal ca devine interesat de ele.

In astfel de melodii gasesti versuri ca: "sa nu ne limitam dorintele", "excesele sunt normale,te purifica", "lasa-ma sa las uitarea rulata intre foi", "fumam flori ilegale, fara petale, mugurii sunt singurii care ne scot din balamale", "viata e scurta si noi suntem tineri(...)de cate ori fumam deliram", "viata e grea la oras, se vand kile de has", "cine spune ca nu-i mai bine cand ai la tine un cui?". Sunt multe melodii, nu are rost sa le analizez pe toate pentru ca nu as termina nici pana maine, dar cred ca ati inteles ce am vrut sa spun.

Nu cred ca versurile unei melodii pot influenta foarte mult alegerea unei persoane, dar ii starnesc curiozitatea si ,probabil, pentru cateva secunde isi va dori sa fumeze un joint. Melodiile sunt frumoase, dar cum am spus, din moment ce drogurile sunt interzise, de ce ele sunt difuzate? Parca incearca sa spuna: uitati cate lucruri frumoase pierdeti pentru ca nu este legalizata iarba! (Am folosit exemplul cu iarba pentru ca in majoritatea melodiilor despre ea se vorbeste).

Majoritatea pieselor sunt pe internet si oricum acolo gasesti mai multe detalii despre droguri decat afli dintr-o banala melodie (sunt multe filme pe YouTube in care arata cum niste pusti isi pregatesc tigarea si ce efect are). In cele difuzate la televizor nu sunt pronuntate cuvinte ca: iarba, marijuana s.a., dar se intelege la ce se refera piesa.

Versurile de mai sus fac parte din melodiile "Flori ilegale", "Tu"- Guess Who si "Lasa-ma"- El Negro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu