3 Mai este Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Aceasta a fost proclamata de ONU în 1993, pentru a sustine dreptul la libera exprimare, mentionat în articolul 19 al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. Mesajul acestei zile este acela ca jurnalistilor din întreaga lume trebuie sa le fie garantat dreptul de a informa opinia publica în mod deschis si fara teama.
In foarte multe tari, jurnalistii sunt privati de libertate,molestati sau chiar ucisi pentru ca indraznesc sa spuna adevarul despre oamenii aflati la putere si despre neregulile care exista in tara respectiva. Publicatiile sunt cenzurate,amendate sau chiar desfiintate daca informatiile prezentate sunt in contradictoriu cu opiniile puterii politice.
In 2000, in cadrul programului Freedom of Expression - FreeEx Romania, Agentia de Monitorizare a Presei - AMP, in colaborare cu Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare (APPLE) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au initiat sarbatorirea Zilei Libertatii Presei si în Romania.
Potrivit ultimului raport intocmit de Freedom House, libertatea de exprimare din Romania este situata pe locul 95, presa fiind considerata partial libera (alaturi de state ca Peru, Panama si Ecuador). Daca pana acum a fost considerata asa, ce se va intampla cand vor fi adoptate noile proiecte ale Codului Civil si ale Codului Penal? Acestea submineaza principiile democratiei si sunt impotriva libertatii presei. Va mai fi ea vazuta ca un caine de paza (watchdog) care actioneaza in numele publicului pentru a-i atrage atentia asupra abuzurilor puterii?
Cu ocazia zilei de 3 Mai, HotNews.ro ne ofera un cadou muzical. Vezi despre ce este vorba accesand http://life.hotnews.ro/stiri-showbiz-5660498-audio-cadou-muzical-ziua-presei.htm
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu