Scurt istoric:
In anul 1889, Congresul Internationalei Socialiste a decretat 1 Mai Ziua Internationala a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorata prin manifestatii muncitoresti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sarbatoarea muncii în majoritatea tarilor lumii, diversele manifestari capatand amploare pe masura ce autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi să fie libera.
In Romania aceasta zi a fost sarbatorita pentru prima data de catre miscarea socialista în 1890. In perioada regimului comunist, de 1 mai autoritatile organizau manifestatii uriase pe marile bulevarde, coloanele de muncitori în tinute festive fiind nevoite sa scandeze lozinci si sa poarte pancarte uriase. După 1990, importanta propagandistica a zilei a fost minimalizata, dar oamenii se bucura de acest eveniment sarbatorindu-l în aer liber, la iarba verde, la mare ori la munte.(sursa:Wikipedia)
Dupa parerea mea,1 Mai a devenit o sarbatoare mai mult a tinerilor. Ei sarbatoresc in fiecare an cu mare drag aceasta zi,desi nu muncesc. Pleaca la munte sau pe litoral in numar foarte mare,de aceea intotdeauna se formeaza cozi imense pe drumuri,iar numarul trenurilor este suplimentat. Cei mai multi prefera sa mearga in Vama Veche pentru ca aici cheltuiesc putini bani. Isi pun corturile pe plaja,se aprovizioneaza cu multa bautura si ,pentru a face economii nu cumpara mancare, ci gatesc langa cort. Pentru multi oameni nu am descris un peisaj prea placut,dar cei care se duc de 1 Mai acolo spun ca este foarte distractiv si ca nu este deloc incomod sa doarma pe plaja. Singura problema este ca ramai fara lucrurile de valoare intr-o secunda,daca le lasi la vedere(dar asa se intampla peste tot!).
Astazi, minivacanta de 1 Mai a luat sfarsit si turistii se intorc acasa. In unele zone circulatia masinilor a fost deviata pentru a se evita ambuteiajele. Cu toate acestea,la iesire din Constanta,se circula bara la bara.
mai degraba cred ca e sarbatoarea masinilor care umplu soselele romanesti!
RăspundețiȘtergere