sâmbătă, 6 iunie 2009

Anorexia si bulimia

Anorexia si bulimia sunt doua boli care isi fac simtita prezenta mai ales in randul adolescentilor. Tulburari de alimentatie din punctul de vedere al medicinei generale, tulburari dismorfice din punctul de vedere al psihologilor, aceste boli necesita o mare vointa din partea bolnavului dornic sa se vindece. Dismorfic inseamna ca persoanele nu au capacitatea de a-si percepe corpul in dimensiuni reale, vazandu-se de obicei mult mai grase decat sunt.

Anorexia este o perturbare a comportamentului alimentar, care se manifesta prin preocuparea excesiva privind dietele si slabirea. Anorexicii se infometeaza cu buna stiinta si acest lucru duce la scaderea excesiva in greutate, insa fara a pierde pofta de mancare. Ocupatia zilnica predominanta devine controlul greutatii, iar persoana anorexica se considera grasa, uneori neobservand ca are o greutate mult sub limitele normalitatii, de aceea continua sa consume un numar extrem de redus de calorii (300-600 kcal).

Treptat, apar o multime de probleme. Din cauza dereglarilor hormonale, carentei de vitamine si proteine, menstruatia intarzie sau chiar absenteaza. De asemenea, apar palpitatiile, scaderi ale tensiunii, slabiciune musculara si crampe, caderea parului si retinerea apei in tesuturi. Acesta este stadiul in care revenirea la o alimentatie normala are sanse de succes, fara sa lase mari sechele. Daca nu se intampla acest lucru, apar descuamari accentuate ale pielii, scaderea temperaturii corporale, depresii si crize de irascibilitate. Problemele cardiace si infectiile sunt cele care ii ucid cel mai frecvent pe anorexici, spune dr. Corina Zugravu(revista Tonica,nr.97).


Bulimia este tot o tulburare de comportament alimentar. O persoana cu bulimie mananca o cantitate mare de alimente intr-o perioada scurta de timp, pentru ca apoi sa isi provoace varsaturi, sa se supuna unui exercitiu fizic exagerat, sa consume laxative. Persoanele afectate de aceasta boala sunt obsedate de propriul aspect fizic si nu au respect de sine. Se autoevalueaza foarte des in raport cu greutatea si aspectul fizic si atunci cand mananca mai mult decat de obicei, sunt cuprinse de vinovatie, rusine si frica de ingrasare. Nediagnosticata si netratata, boala conduce la probleme serioase de sanatate.

Tratamentul in cazul acestor boli poate fi recomandat de psiholog, medicul de familie, psihiatru, nutritionist. Tratamentul poate include consiliere psihologica si cateodata medicatie antidepresiva.

Efectele anorexiei si bulimiei sunt devastatoare pentru sanatate. Intre 3 si 8% dintre persoanele afectate de anorexie decedeaza prematur(infectii,tulburari cardice,suicid). Jumatate dintre anorexicele ramase se vindeca in aproximativ 6 ani, iar restul traiesc cu boala.

Cred ca toata lumea este de acord ca frumusete fara sanatate nu exista, deci cei care vor sa slabeasca ar trebui sa o faca prin diete echilibrate si sport.

Un comentariu:

  1. Sunt total de acord ca frumusete fara sanatate nu se poate. Un om sanatos este destul de slab si arata foarte bine. Oamenii care doresc sa slabeasca ar putea incepe sa duca o viata sanatoasa(alimentatie,sport) si cu siguranta vor vea rezultatele dorite.

    RăspundețiȘtergere